Globaalin teknisen kehityksen tenho

Siinä missä nimet ja numerot tuppasivat olemaan kansallisen eheyden palvelijoita, ja sen vallanpidon välineitä, on uusi globaali tekninen kehitys haastanut niiden perinteisen mandaatin voimassaolon globaalissa perspektiivissä. Ihmiset ja koneet soljuvat sopusoinnussa yhdessä, kun maailman moninaisuus, kaoottisuus ja systeemiset ilmiöt nousevat esiin. Jotkut näistä ehkä asettuvat vastakkain vanhojen kansallisten teemojen ja kuvastojen kanssa, eikä olekaan mahdotonta, että yleisglobaali diversiteetti haastaa ja kyseenalaistaa vanhat käytännöt ja kansallisen eheyden nimissä luodut yksilön, yrityksen tai yhteisön vapautta vaalivaa ja sen perään kumartavaa globaalia taloutta ja kulttuuria.

Kun ihmiset, palvelut, rahat ja tavarat liikkuvat vapaasti, kun työnteko saa uusia muotoja eikä kansallisen suvereenin uhkailu, painostaminen ja vallanpidon välineistön laaja repertuaari enää osoita toimimisen merkkejä, kokevat ihmiset suurta vapautumisen tunnetta ja iloa, kun maailma avautuu ja tulee iholle. Yhtäkkiä ihminen onkin ihmiselle ihminen, ei vain osa tuotantokoneistoa ja annettuja leimoja, identiteettejä ja moraalisia performansseja. Kulttuurit, jossa ihminen rakastaa, koskettelee ja käyskentelee yhdessä toisten kanssa, välittömästi ja ilman sarvia ja hadownloadmpaita, tuppaa kätkemään sisälleen voimakkaamman hyvänolon tunteen, vähemmän väkivaltaa ja ehkä jopa kasvavan talouden. Sen sijaan vanhat valistuksen hengessä luodut vallanpidon instituutit lujittavat ihmisen alistamista ja kuuliaisuuden tarkkailua, saaden ihmisen pelkäämään suvereenia, vaikka asian historian valossa voisi kuvitella helposti olevan tarkoituksella käänneetty toisin päin.

Numerot ja nimet nousevat merkittävään asemaan, kun ihmisen yksilöllinen sielu sidotaan osaksi valtion identiteettiä ja tuotannollisia prosesseja. Sielusta, ajattelusta, tulee valtion omaisuutta, siinä missä aiemin liha muodosti sellaisen kohten, joka tarpeen tullessa voitiin repiä torilla kappaleiksi, osoittamaan suvereenin kyvykkyyttä ja levittääkseen terroria alamaisten pariin. Kuuliaisuus vain lisääntyy, kun päitä putoaa torin mestauslavalla, hevoset kiskoo jalat ja kädet ruumiista irti, veri roiskuu, kun valtion omaisuutta laitetaan näytille häpeäpaaluun. Valistuksen ajan siirtymä rankaisemisesta tarkkailuun, johti mielen kontrolliin, mielen omistamisen siirtymisen ihmisestä valtioon. Siksi mielenterveys, numerot ja nimet ovat vallanpidon kannalta niin keskeisessä asemassa, koska nimi sitoo ihmisen kiinni yhteiseen, puheen, sanojen ja lain logiikan kautta.