Globaalit tietoverkot ja nimiavaruus

Yhä yleistyvän globaalin verkottumisen puitteissa tietoverkot korostuvat nimiavaruuden keskeisenä elementtinä. Vaikka tietoverkot ja niihin sidottu nimiavaruus tyypillisestNSFNET-traffic-visualization-1991i on globaalia ja vastustaa territoriaalisia konsepteja, on jotkin pikkuvaltiot ryhtyneet nostattamaan nationlistista me-henkeä myös tietoverkoissa, vähintäänkin pyrkineet valloittamaan oman tonttinsa nimiarvaruudessa. Edelleen tällaisten aluevaatimusten suvereniteetin varmistamiseksi on säädetty erilaisia kansallisia lakeja ja säädöksiä, soveltumaan territoriaalisessa kontekstissa, mutta myös sosiaalisen kuvitteellisen yhteisön puitteissa. Tällaiset lait ja kansallisuusperiaatteet rynnivät kyynärpäätekniikalla globaalille näyttämölle, paaluttivapa myös naapurin tontille, vaikka samaan aikaan tiesivät ettei tekemänsä ehkä olut täydellisessä saatika harmonisessa sopusoinnussa muiden periaatteiden, globalisaation ja ihmisen arvokkaan kunnioittamisen kanssa.

Maakohtaiset nimiavaruuden aluejaot siirtyivät sittemmin kohti kaupallisuusperiaatetta, ennemminkin kuin nationalistisia symboleita, lippuja, oikeusjärjestelmiä ja teemakuvastoja. Syntyi kokonaisia uusia pseudoalueita, jotka kohauttivat maailman pikkuvaltioiden hoveja laajasti ja joskus syvemmältäkin. Ahdas ja kapeamielinen suvereeni oli tullu haastetuksi sen itsensä toimesta, jonka se itse kutsui kylään ja asetti taloksi. “Menkää maailmalle, globalisoitukaan!”, suvereeni valisti, kun ihmiset vapautettiin hampaat irvessä ulos kansallisesta vankilasta ja territoriosta. “Menkää menkää”, se jatkoi, “mutta olette silti aina minun omaisuuttani”. Globalisaatio tuli näin kaapatuksi nationlismin käsikassaraksi, ja ihmiset jotka uskoivat vapauden, liikkuvuuden, mobilisaation ja globaalien työmarkkinoiden tuovan hänelle itselleen hyvää ja maukasta, saivatkin maistaa suvereenin tarkoitushakuista imperialismia. Vapaasti liikkuva ihminen, tavarat ja talous, toimivat suvereenin välineinä globaalissa valtataistelussa. Kuviteltu yhteisö liittää etäpesäkkeet itseensä, kannustaa lähtemään porkkanan toivossa, päätyen kuitenkin suvereenin hyväksikäyttämäksi, kun suvereeni itse haluaa mainetta ja globaalia presenssiä.

Näin tavoin globaaliin sfääriin heittäytyvät matkailijat, globaalit nomadit, päätyvät ja yritettään saada valjastettua lähettäjänsä mainosmiehiksi. Ylläpitämällä sosiaalista velvoitetta ja rikollissuhdetta suvereeniin, velallissuhdetta ja pelkoa epäilyksestä, suvereeni taistelee omasta asemastaan globaalin anarkian kentällä. Nimettömyys, Anonymous, tarjoaa kuvitelman ja ihanteen, jonka todelliset päämäärät vain lujittavat tyrannien keskinäistä taistelua.

Samalla tietoverkko ja globaali tekninen kehitys tarjoaa myös todellisen irrottautumisen myyttisen mahdollisuuden, joka on kuitenkin pelotteilla, terrorilla ja uhkauksilla koristeltu sen varmistamiseksi, että suuri enemmistö alistuu kohtaloonsa. Ja Marx kysyy, miksei ihmiset nouse kapinaan.