Nimipalvelimet ja kotimarkkinat

Kun kansalliset hymnit, symbolit, kielipolitiikka ja raja-aidat, ym. ym. ym. rapistuivat, haki vanha nationalistinen suvereeni tukea uuden globaalin teknisen kehityksen infrastruktuurista. Nimet ja numerot tuli kaapatuksi sen oman valtapolitiikan välineiksi. Yritys kuin yritys otti vapauksia ja irtiottoja, pyrki asettumaan globaalin teknisen kehityksen kanssa samaan rytmiin ja flirttailla pelottavan, vieraan ja oudon tuntuisen, karheankin, todellisuuden ja diversiteetin kanssa.

Globaali tietoverkko, nimipalvelimet, kohtasivat oudot ja kuvitteelliset kotimarkkinat, kun tietoverkkojen infrastruktuuria yritettiin pakottaa vanhaan kansalliseen kohtekstiin. Nimipalveluiden ja tietoverkkojen yleisestikin infrastruktuuri, perusohjelmistot ja protokollat kuitenkin onnistuivat vastustamaan nationalistista aluevaatimusta ja nationalististen suvereenien valtakamppailua. Olkoonpa mainostoimisto keskisuomesta, pohjoisesta, etelästä, tai Aasian suurkaupungista, Afrikasta tai rapakon takaa, mistä hyvänsä, niin kokonainen globaali markkina-alue ja nimiavaruus kurotti sen luokse. Houkutellen, pelotellen, porkkanaa ja keppiä tarjoten.

Moni vanha nationalistinen suvereeni silti taantui kohisemaan kotimarkkinoiden perään. “Maailman kyberturvallisin maa”, julisti sovinistisesti eräskin pohjoinen pikkuvaltio, vaikka sen omakin aluevaltaus nimiavaruuteen oli jo kokenut toisen asteen siirtymän kohti kaupallisia perusteita, irrottautuen nationalistisesta viitekehyksestä. Mainostoimistolle siinä missä monille muillekin toimintakentille on kuitenkin ehdottoman tärkeää ymmärtää globaalin talouden mahdollisuudet ja puitteet, ja ehi-a452f1f52cb7ba84026a524f983f009a-Submarine_cableskä puolestaan esittää vanhalle suvereenillensa protesti ja kieltäytyä alistumasta sen omien pyrkimysten käsikassaraksi ja edistäjäksi.

Välittömästi ja ennakkoluulottomasti, natiivit globaalit nomadit rakentavat identiteettejään tietoverkossa, uudessa teknisen kehityksen värittämässä globaalissa nimiavaruudessa. Mitä tekee suvereeni? Kauhuissaan pyrkii tuottamaan tutkimustietoa syrjäytyneestä nuorisosta, miettii parka mikä nuoressa on vikana, eikä malta katsoa itseään peiliin. Minkä hirviön se näkisikään, toisaalta, ehkä itsesuojeluvaisto pitää sen mieluummin syyttämässä muita, käyttämässä nuoria hyväkseen oman identiteettipoliittisen ja eksistentiaalisen kriisin välineinä. Marssittaa nuorta lihaa rajalle kuolemaan, perkele, kun maatansa haluaa suojata. Sanat ja puheet eivät marssi samaan tahtiin kun suvereenin toiminta, kun globalisaatiota pelätään ja taannutaan nationaliseen kuvastoon, vaikka paskat onkin jo housussa ja vana kulkee perässä, kädet verissä suvereeni vaeltaa kohti tuntematonta.

Tietoverkot ja nimiavaruus on globaalin teknisen kehityksen infrastruktuurin oleellinen osa, ja vanhojen kansallisten instituuttien ja mekanismien voikin nähdä parhaimmillaan ottavan haasteen osaksi itsekriittistä kehittymisprosessiaan, jonka tarkoituksena tulee olemaan pikemminkin ihmisen, kuin suvereenin hyvinvoinnnin varmistaminen.